plendenorusv

Uwaga studenci! Szukacie pracy jeszcze przed rozpoczęciem roku akademickiego? Dołączcie do zespołu Hortulus! Mamy dla Was pracę na wrzesień z zakwaterowaniem w obsłudze ruchu turystycznego, gastronomii oraz sklepie. Zapraszamy ? Zgłoszenia oraz więcej informacji: biuro@hortulus.com.pl

Bistrobar Rumianek

 

 

W Ogrodach Hortulus Spectabilis powstał nowy Bistrobar Rumainek! Bistro powstało na miejscu dawnego Caffebaru i ma o wiele większy asortyment. Po zwiedzaniu można zjeść smaczny domowy posiłek oraz wypić aromatyczną włoską kawę.

Nowo wybudowany obiekt składa się z 4 części – bistro baru, caffebaru, grill baru i snack baru. Taka różnorodność sprawia, że każdy znajdzie tu coś dla siebie – od przekąsek i słodkości, aż do domowych dań obiadowych i fast foodów. Dania w „Rumianku” przygotowane są m.in. z warzyw, kwiatów jadalnych i ziół uprawianych w sposób ekologiczny w Ogrodach Hortulus.

Projekt obiektu powstał z uwzględnieniem zarówno potrzeb gości ogrodów, jak i obecnej sytuacji  epidemiologicznej. Rumianek przystosowany jest głównie do użytku zewnętrznego, a dzięki czterem kasą sprzedażowym unikamy tłoku i kolejek. Goście Hortulusa mogą spożywać posiłki w wyjątkowej scenerii ogrodu z zachowaniem bezpiecznego dystansu. W cieniu brzozowego lasu przygotowane zostały zarówno miejsca do konsumpcji, jak i odpoczynku. W odpowiedzi na potrzeby odwiedzających, powstało wiele kameralnych zakątków, w różnych aranżacjach. Infrastruktura nowego bistro baru pozwala na przyjęcie ponad 350 osób. Dodatkowo w razie niepogody tuż przy obok znajduje się Rumiankowa Altana na ponad 120 miejsc.

W poniedziałek, 19 lipca br. wicemarszałek Olgierd Kustosz oraz członek zarządu Anna Bańkowska podpisali z beneficjentem, Iwoną Bigońską, umowę przyznającą wsparcie z PO RYBY 2014-2020 w wysokości blisko 100 tys. zł na zakup wyposażenia potrzebnego do stworzenia baru "Rumianek" w Ogrodach Hortulus w Dobrzycy. Całkowity koszt zadania  to ok. 300 tys. zł.

Dofinansowanie z PO RYBY 2014-2020 pozwoliło na zakup i montaż sprzętu gastronomicznego na potrzeby wielofunkcyjnego obiektu produkcji i sprzedaży kulinariów. W sezonie letnim Bistrobar Rumianek pełnił będzie funkcje głównego punktu gastronomicznego Ogrodów Hortulus. Nowoczesne wyposażenie oraz wielkość kuchni (200 m2) sprawia, że w zimę stanie się salą szkoleniowowo-warsztatową dla młodych pokoleń kucharzy i cukierników. W planach jest również przetwórstwo. Oznacza to, że ogrodowe dary natury będzie można zabrać ze sobą do domu np. w formie dyniowej konfitury.

 

Bistrobar Rumianek (1)
Bistrobar Rumianek (2)
Bistrobar Rumianek (3)
Bistrobar Rumianek (4)
Bistrobar Rumianek (5)
Bistrobar Rumianek (6)
Bistrobar Rumianek (7)
Bistrobar Rumianek (8)
Bistrobar Rumianek (9)
Bistrobar Rumianek (10)
Bistrobar Rumianek (11)
Bistrobar Rumianek (12)
Bistrobar Rumianek (13)
Bistrobar Rumianek (14)
Bistrobar Rumianek (15)