plendenorusv

Uwaga zmiana godzin otwarcia!

25.10 (niedziela) Ogrody Tematyczne czynne będą w godzinach 10:00-16:00, Ogrody Spectabilis czynne będą w godz. 10:30-15:30.

Harmonogram otwarcia na okres 26.10-1.11:

 Ogrody Tematyczne czynne będą od poniedziałku do soboty w godzinach 9:30-16:00. Niedziela (1.11.2020) nieczynne. 

Ogrody Spectabilis czynne będą od wtorku do soboty w godzinach 10:30-15:30. Niedziela (1.11.2020) nieczynne. 

 

Już po raz piąty w Ogrodach Hortulus Spectabilis będzie można poznać oryginalne smaki kwiatów jadalnych. Tegoroczna edycja Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych  odbędzie się 11-12 lipca, pod hasłem: Kwiatowy smak orientu.

Zobacz informacje nt. parkowania

Zgodnie z tematem przewodnim festiwalu w Ogrodach Spectabilis zaprezentowany zostanie nowy ogród – Ogród kwiatów orientu. W założeniu zaprezentowane zostaną jadalne kwiaty orientalne takie jak: liliowce, orchidee czy aksamitki. Plenerowe prelekcje w ogrodach kwiatów jadalnych poprowadzi dr hab. Agnieszka Krzemińska – kierownik Katedry Roślin Ozdobnych Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Dr Krzemińska jest międzynarodowym sędzią florystyki, jej niezwykły kunszt podziwiać będzie można podczas pokazów florystycznych. Patronem tegorocznych „zielonych” prelekcji jest Green Deal Komisji Europejskiej! Regionalny Program Operacyjny Województwa Zachodniopomorskiego.

Florystyka kulinarna będzie towarzyszyła nam podczas całego festiwalu w dekoracjach stołów, altan oraz talerzy. W czasie wydarzenia odbędzie się również konkurs florystyczny. 

Sercem festiwalu jest kwiatowa kuchnia, jej Szef Mariusz Siwak przygotuje dania z wykorzystaniem kwiatów jadalnych i ziół. W tegorocznym menu pojawią się potrawy orientalne i nie tylko. Degustować będzie można kwiatowe zupy, sałatki czy desery. O to aby w daniach pojawiły się tylko kwiaty jadalne zadba dr biochemii Małgorzata Kalemba-Drożdż. Autorka książek poprowadzi prelekcje o kwiatach jadalnych, ich właściwościach i zastosowaniu.

W świat kuchni kosmetycznej wprowadzi nas Katarzyna Majewska. Właścicielka marki Makutu – kuchnia kosmetyczna pokaże Wam jak przygotować naturalne, jadalne kosmetyki. Podczas tegorocznej edycji festiwalu nie zabraknie również pokazów carvingu oraz porad dietetycznych.

W czasie festiwalu prezentowane zostaną nie tylko sposoby wykorzystania kwiatów jadalnych, ale i również ich uprawy. Specjaliści z firmy PlantiCo - Hodowla i Nasiennictwo Ogrodnicze Zielonki Sp. z o.o. Zakład Hodowlano Nasienny POLAN opowiedzą o tym jak we własnym ogrodzie wyhodować kwiaty jadalne. Prelekcje prowadzone będą na scenie głównej, a indywidualnych porad będzie można zaczerpnąć na stoisku u wystawcy. 

Najmłodsi uczestnicy festiwalu będą mogli wziąć udział w animacjach przygotowanych przez Samorządowe Centrum Kultury w Sarbinowie. Festiwal to również niezwykli wystawcy. W tym roku ponad 40 wystawców zaprezentuje swoje specjały. Lokalni producenci pochwalą się najlepszymi sokami, marynatami, konfiturami, octami czy miodami. W gronie wystawców nie zabraknie również producentów naturalnych kosmetyków czy kwiatów i ziół. Do tegorocznej edycji ponownie dołączy Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa z programem Polska Smakuje. W tym roku będziecie moli skorzystać również z konsultacji w Punkcie Informacji Funduszy Europejskich. Regionalny Program Operacyjny Województwa Zachodniopomorskiego"

Uwaga! Jeżeli chcesz zostać wystawcą V Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych napisz do nas na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

Zobacz galerię zdjęć z ubiegłorocznej edycji!

KFKJ_2019 (7)
KFKJ_2019 (8)
KFKJ_2019 (9)
KFKJ_2019 (10)
KFKJ_2019 (11)
KFKJ_2019 (12)
KFKJ_2019 (13)
KFKJ_2019 (14)
KFKJ_2019 (15)
KFKJ_2019 (16)
KFKJ_2019 (17)
KFKJ_2019 (18)
KFKJ_2019 (19)
KFKJ_2019 (20)
KFKJ_2019 (21)
KFKJ_2019 (22)
KFKJ_2019 (23)
KFKJ_2019 (24)
KFKJ_2019 (25)
KFKJ_2019 (26)
KFKJ_2019 (27)
KFKJ_2019 (28)
KFKJ_2019 (29)
KFKJ_2019 (30)
KFKJ_2019 (31)
KFKJ_2019 (32)
KFKJ_2019 (33)
KFKJ_2019 (35)
KFKJ_2019 (36)
KFKJ_2019 (37)
KFKJ_2019 (38)
KFKJ_2019 (39)
KFKJ_2019 (40)
KFKJ_2019 (41)
KFKJ_2019 (42)
KFKJ_2019 (43)
KFKJ_2019 (44)
KFKJ_2019 (45)
KFKJ_2019 (46)
KFKJ_2019 (47)
KFKJ_2019 (48)
KFKJ_2019 (49)
KFKJ_2019 (50)
KFKJ_2019 (51)
KFKJ_2019 (52)
KFKJ_2019 (53)
KFKJ_2019 (54)
KFKJ_2019 (55)
KFKJ_2019 (56)
KFKJ_2019 (57)
KFKJ_2019 (58)
KFKJ_2019 (59)
KFKJ_2019 (60)
KFKJ_2019 (61)
KFKJ_2019 (62)
KFKJ_2019 (63)
KFKJ_2019 (64)
KFKJ_2019 (65)
KFKJ_2019 (66)
KFKJ_2019 (67)
KFKJ_2019 (68)
KFKJ_2019 (69)
KFKJ_2019 (70)
KFKJ_2019 (71)
KFKJ_2019 (72)
KFKJ_2019 (73)
KFKJ_2019 (74)
KFKJ_2019 (75)
KFKJ_2019 (76)
KFKJ_2019 (77)
KFKJ_2019 (78)
KFKJ_2019 (79)
KFKJ_2019 (80)
KFKJ_2019 (81)
KFKJ_2019 (82)
KFKJ_2019 (83)
KFKJ_2019 (84)
KFKJ_2019 (85)
KFKJ_2019 (86)
KFKJ_2019 (87)
KFKJ_2019 (88)
KFKJ_2019 (89)
KFKJ_2019 (90)
KFKJ_2019 (91)
KFKJ_2019 (92)
KFKJ_2019 (93)
KFKJ_2019 (94)
KFKJ_2019 (95)
KFKJ_2019 (96)
KFKJ_2019 (97)
KFKJ_2019 (98)
KFKJ_2019 (1)
KFKJ_2019 (2)
KFKJ_2019 (3)
KFKJ_2019 (4)
KFKJ_2019 (5)
KFKJ_2019 (6)